Vraag jij je wel eens af wat er met je aan de hand is? Hoe het komt dat je steeds gevoeliger wordt voor stress? Waar die vermoeidheid vandaan komt? Waarom je ’s nachts wakker ligt of zo onrustig slaapt?

Rond je 40ste levensjaar begint je hormonale balans te verschuiven. In eerste instantie zul je nog niet aan overgangsklachten denken. Totdat er steeds meer herkenbare overgangsklachten optreden, zoals:

Vroeg herkenbare klachten van de overgang:

  • Je menstruatie verandert. Je kunt meer bloedverlies hebben tijdens je menstruatie en de tijd tussen 2 menstruaties wordt langer of juist sneller achterelkaar.
  • Opvliegers. Je krijgt plotseling erg warm, vaak gaat dit gepaard met een rood gezicht en hevig transpireren.
  • Nachtelijke transpiratie-aanvallen, waardoor je vaak ’s nachts wakker wordt en een slaaptekort kunt opbouwen. Overdag voel je je vaak vermoeid en voelt je lichaam zwaar. Op deze manier ontstaat er een vicieuze cirkel.
  • Prikkelbaarheid en stemmingswisselingen.

Wat gebeurt er in je lichaam?

Tijdens de overgang gaat je lichaam van de vruchtbare fase naar de niet vruchtbare fase. De aanmaak van de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen en progesteron vanuit de eierstokken vermindert en stopt uiteindelijk helemaal. Deze verandering van hormonen zorgt voor een disbalans in je lichaam.

Alle stress die op een dag tijdens de overgang voelt of ervaart, zorgt ervoor dat je hormoonsysteem nog meer uit balans raakt, waardoor je overgangsklachten verergeren. Het lastige is dat je tijdens de overgang al minder stressbestendig bent en je emotioneler reageert op situaties in je leven die je normaliter niet zouden raken. Door al deze veranderingen kun je het gevoel krijgen jezelf kwijt te zijn.

Stresshormoon krijgt voorrang boven vrouwelijk hormoon

Hoe komt het dat stress je overgangsklachten verergeren?

Je stresssysteem is zo ontworpen dat het altijd voorrang krijgt. Je stresssysteem staat voor overleven. Als je in een gevaarlijke situatie bent, wil je stresssysteem je redden, zodat je weg kunt rennen voor die beer die achter je aanzit. Die beer kun je nu zien als een relatie die niet lekker loopt, een stressvolle baan, puberende kinderen of de zorg voor je ouders.

Als je veel stress ervaart zorgt je lichaam dat je genoeg energie hebt om alle ballen hoog te houden. Je lichaam is voor 110% voor je aan het werk. Stresshormonen krijgen een boost en je hormoonsysteem zet je vrouwelijke hormonen op een lager pitje om ervoor te zorgen dat je lichaam genoeg energie heeft om te overleven, weg te rennen voor de beer bijvoorbeeld.

Een korte stressperiode kan je lichaam wel verdragen. Als je in de tussentijd voldoende rust neemt kan je lichaam zich herstellen en opladen. Als de stressperiode te lang duurt, ga je dit merken aan je lichaam. De disbalans in je hormoonhuishouding wordt nog groter. Dit zorgt ervoor dat je de overgangsklachten verergeren, je gaat nog slechter slapen, je krijgt meer opvliegers of je stemmingswisselingen worden erger.

“Stress krijg je als je hart nee zegt en je mond ja.”

Hoe kun je stress minder invloed laten hebben op je lichaam?

Voor veel vrouwen is het een uitdaging om tijdens de overgangsperiode een nieuwe balans in het lichaam te vinden. Hoe doe je dat als je volop in het leven staat en je veel dingen leuk vindt om te doen?

  • Maak keuzes in activiteiten die zorgen voor een evenwicht tussen spanning en ontspanning. De momenten van ontspanning zorgen ervoor dat je beter tegen stress kunt. Je wordt veerkrachtiger en je kunt situaties beter relativeren. Ontspanning zorgt ervoor dat je stressbestendiger wordt. Daarom is tijd voor jezelf ook zo belangrijk!
  • Wees lief voor jezelf. Gun jezelf af en toe een moment van ontspanning, ga iets doen waar je zin in hebt of doe een yoga nidra meditatie.
  • Als je een keuze wilt maken in afspraken of activiteiten, kies voor afspraken die je iets opleveren in plaats afspraken waarvan je weet dat je doodmoe thuiskomt, omdat ze veel energie van je vergen.
  • Maak een afspraak met jezelf dat je regelmatig gaat sporten en doe dat ook echt! Ook als je niets met sport hebt, ga beginnen met elke dag een half uur wandelen of zoek op internet naar een online yogales voor overgangsklachten. Het bewegen zorgt voor een betere energiedoorstroming en balans in je hormoonklieren. Dat is wat je wilt!
  • Ook je leefstijl heeft invloed op overgangsklachten. Zo verergeren te veel roken, koffie, suiker, zuivel, gluten en alcohol veelal de klachten, terwijl het eten van veel groenten en regelmatige lichaamsbeweging juist een gunstige invloed hebben.
  • Vertraag! Alle dagelijkse dingen doen we in de 5de versnelling. Probeer is een iets te doen in de 2de of zelfs de 1ste versnelling. Het geeft je zoveel meer rust!

Een nieuwe fase

Kijk naar het positieve van de menopauze! Deze levensfase kan ook iets moois brengen. Je ‘zorghormonen’ worden minder. Je bent in een levensfase waarin er meer ruimte ontstaat om te gaan doen wat jij leuk vindt. Het geeft je de gelegenheid om te kijken wat het leven nog meer voor je in petto heeft naast alle to-do’s afvinken die er op je lijstje staan. Het is levensfase waarin, als je ervoor openstaat, je leven kunt gaan leven zoals jij wilt en waar je uiteindelijk zelfverzekerder uit zal komen.

Veel overgangsklachten? Zoek hulp!

Ik hoor vrouwen vaak zeggen; Het hoort erbij. Iedereen heeft er nou eenmaal last van. Even doorbijten.

Overgangsklachten kunnen veel impact hebben op je leven. Daarom praat erover! Op je werk, met je vriendinnen, lucht je hart. Dat maakt het al zoveel dragelijker. Laten we er open over zijn naar elkaar.

Of maak een afspraak voor een VoetreflexPlus behandeling. Tijdens een voetreflexbehandeling balanceer ik je hormoonklieren. Ik laat je de ontspanning in je lichaam voelen. Met een stil hoofd en met minder stress ga je weer blij naar huis toe! Je bent welkom in mijn praktijk!

Zoek je hulp? Of wil je persoonlijk met mij kennismaken? Vraag een kennismakingsgesprek aan met mij!